DSC_0099 (1)

DSC_0116

FLAER

DSC_0099 (4)

ЕТНОЛИКА e формация  от млади, талантливи и образовани музиканти, които съчетават традиционното народно звучене с новаторски елементи. Препускайки в необятния свят на фолклора на своите етноси, те създават композиции, които галят сетивата на ценителите на красивата народна музика.

Формация ЕТНОЛИКА изпълнява богата палитра на музициране в различни стилове:

 – автентичен и обработен фолклор a cappella

 – църковна музика a cappella

 – камерно- инструментална музика

 – съвременни авторски обработки на народни песни от различни фолклорни области, представени по атрактивен начин във вокално-инструментални ансамбли.

Освен Веселка Стамболиева, членове на формацията са:

Величка Чаушева- вокал, пиано

Средно образование получава в СОУ „Ем. Станев“ – гр. Велико Търново с народно пеене и пиано. Висше образование – в АМТИИ град Пловдив в специалностите „Педагогика на обучението по музика“ и „Медийно-музикално редакторство“.

През периода 2001-2006г. Величка Чаушева е част от хор „Космически гласове на България“ с диригент Ваня Монева. От 2003г. до сега пее във формация „Драгостинфолк“ с диригент проф. Стефан Драгостинов, а от 2008 г. е хорист и в хор „Български гласове – Ангелите“ с диригент проф. Георги Петков .

По настоящем е преподавател по народно пеене в НМУ „Любомир Пипков“ -гр.София.

Като солист-изпълнител Величка Чаушева има награди от конкурсите в градовете Варна и Албена „Фолклор без граници“. Нейни каракачански песни са в Златния фонд на Българско национално радио-гр. София.

Айшен Осенска-вокал

Завършва Национално училище по фолклорни изкуства в град Широка лъка, а непосредствено след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство- град Пловдив, в класа на известната родопска певица Анка Кушлева .

В годините работи в женски народен хор „Български гласове-Ангелите“ с диригент проф. Георги Петков, в формация „Драгостинфолк“ с диригент проф. Стефан Драгостинов, както и в хор „ Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Понастоящем е солистка на оркестър „Якоруда“.

Мустафа Осенскиперкусии, барабани

Завършва Национално училище по фолклорни изкуства в град Широка лъка, а непосредствено след това и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство –град Пловдив. Успоредно с тамбурата, той започва да свири на тарамбука -ударен инструмент, с който е предпочитан музикант в различни състави. Мустафа Осенски е основател на оркестър „Якоруда“, където свири на тамбура, тарамбука и клавир.

Вели Чаушев – тамбура, китара, аранжименти и композиция

Средното си образование получава в СМУ „Филип Кутев“ – град Котел със специалност тамбура . Висшето- в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив с три специалности: „Инструментално изкуство“ „Педагогика на обучението по музика” и „ Композиция“ в класа на проф. Димитър Тъпков с Концерт за цигулка и оркестър.

В периода 2003-2004 година работи като тамбурист в щатния оркестър към АМТИИ, от 2005 до 2008 година е китарист-тамбурист в Оркестъра за народна музика към Българско Национално Радио. От 2009г. Вели Чаушев е част и от група „Фламбура “ – единствена по рода си, която изпълнява каракачанска музика в България, както и негови авторски песни и пиеси.

Като композитор Вели Чаушев има многобройни пиеси за соло-тамбура, камерна музика и народен оркестър, аранжименти на детски и народни песни.

Негови авторски песни са отличени със златни медали на Национални и Международни конкурси и фестивали, сред които „Пирин фолк“ в град Сандански, „Златен извор“ в Димитровград.

В момента Вели Чаушев е преподавател по камерна музика в НМУ „Любомир Пипков“ град София.

Уъркшоп по народно пеене и фолклорни инструменти

Членовете на формация ЕТНОЛИКА организират уъркшоп по народно пеене и фолклорни инструменти. Основна цел на уъркшоп събитието, е запознаване на чужденци и родни групи с традиционния български песенен фолклор. Програмата на всеки уъркшоп включва:

Кратка презентация за разнообразието на българския музикален фолклор, представяне на спецификата на песните от различните фолклорни области, запознаване участниците със фолклорните инструменти кавал, гайда, гъдулка, тамбура, тъпан и тарамбука.

Заучаване на народни песни ( участниците свирят на тъпан, тарамбука, кречетало, бърдуци, дървени лъжици, дайре и т.н.)

Заучаване на традиционни български хора

Концерт в рамките на 20 минути от водещите изпълнители.

Предлагаме два варианта:

  1. Провеждане на уъркшоп в ресторант в автентична фолкорна обстановка, с включен обяд от националната ни българска кухня. Продължителността му е 1,5 час ( с обяд общо 2,5 или 3 часа).
  2. Провеждане на уъркшоп в подходяща за целта зала с включени безалкохолни напитки, чай и кафе. Продължителността му е 2 часа с една почивка.

* Лекторите са 3 или 4 ( 2 певици и един или двама инструменталиста).

** За провеждането на уъркшоп и в двата варианта, е необходимо събирането на група не по-малка от 10 души.

logo_2_borislavБорислав Макаков е български певец. Притежава лиричен глас с голям диапазон, широка динамична амплитуда и богата орнаментика. Изпълнява песни от различни стилове и жанрове, но народната музика носи в душата си.

Като певци, закърмени и израснали с родопския фолклор, Веселка Стамболиева и Борислав Макаков си поставят за цел да запишат, възродят и популяризират стари, забравени народни песни.